Dacă mă întorc un pic în istoricul meu profesional, mă văd de multe ori lucrând la diferite prezentări. Adesea, cele targetate intern erau adresate către colegii mei pe care trebuia să îi atrag de partea mea. Bineînțeles că am început și eu ca toată lumea. Căutam online ppt sau direct powerpoint presentation de care să mă pot folosi ulterior cu succes. Însă, în timp, mi-am dat seama că nu tot ce este pe net are cu adevărat o valoare mare:
Am observat DOUĂ LUCRURI CARE AU PRODUS UN DECLICK atunci când pregăteam o prezentare business:
- Colegii mei nu aveau timp să citească tot ce le expuneam în prezentare
- Dacă săream de 3 slide-uri riscam să nu îmi mai citească prezentarea
💡 Acest lucru m-a pus pe gânduri și m-a împins să caut mai eficient. Așa am ajuns la concluzia că o minte obosită este atrasă în principal de mesaje vizuale. Adică, mai pe șleau spus, de poze și schițe. Nimic nou, nu-i așa? Mai mult decât atât, am cercetat ulterior și am aflat că mintea umană înțelege mult mai ușor o informație vizuală în imagini decât calupuri de text explicativ. Din nou, nimic nou.
De la hobby la PRO. Cum să fii mai atrăgător.
Când m-am repliat și am înțeles valoarea celor de mai sus, am putut chiar să cresc numărul de slide-uri. Și … surpriză! Colegii mei au început să apeleze la mine pentru a-i ajuta în activitatea lor cu diferite prezentări pentru produse, servicii, raportări sau propuneri. Practic prezentări cu o diversitate enormă de aplicații.
🧠 E drept că am început cu toții din același punct, respectiv căutând pe Google un model de prezentare care să impresioneze. Însă, odată cu trecerea timpului am înțeles că există o structură care stă la baza oricărui model de prezentare. Și astăzi mă ghidez după el, și te încurajez să îl folosești și tu. Iată pașii principali:
- Construiește o structură a prezentării
- Respectă manualul de brand (fonturile, codul culorilor, logo-ul firmei etc.)
- Adaugă text pe structură
- Exprimă mesajul clar
- Adaugă imagine pe structură
- Completează textul cu imagine, creează o simbioză
- Apucă-te să coafezi
- Nu te teme de titluri exagerate prin mărime
- Verifică eficacitatea prezentării
- Verifică gradul de interes pe parcursul prezentării
- Ia atitudine în slide-urile de sfârșit pentru a readuce atenția în prezentare
- Renunță la orice text care este în plus și nu are interes pentru client.
De ce sa faci o prezentare firma în loc să trimiți un e-mail
Pentru că tu crezi că cel care va citi prezentarea ta este ca în prima imagine. În timp ce, în realitate, lucrurile stau ca în imaginea a doua. Practic, pentru că timpul a devenit un cal nărăvaș pe care nu îl putem stăpâni. Oricât de mult am vrea. Și atunci, oamenii au început să eficientizeze totul în preajma lor, dar în mod special comunicarea. Mesajele de astăzi sunt mult condensate comparativ cu cele de acum câțiva ani. Astăzi nu prea ne mai permitem luxul unei conversații complete.
⚠️ Prin urmare, o prezentare de 5-7 paragrafe într-un e-mail poate trimite e-mail-ul tău în SPAM. Sau în necitite, la bifate cu steluță și trecut la uitate sau chiar la ignore.
Și atunci ce strategie ar trebui să adopți? Personal, un text de maxim 2 paragrafe în e-mail și o prezentare atașată au dat cele mai bune randamente. Apropo, poți arunca un ochi aici despre cum să formulezi un e-mail perfect.
Poate face oricine o prezentare firma?
Dacă ai instrumentele necesare la dispoziție (iar aici vorbesc despre aplicații de grafică) … nu chiar. Am crezut și eu asta la început, dar nu este chiar așa. Am avut o perioadă în care mă temeam să vorbesc despre tool-urile pe care le folosesc pentru a crea o prezentare. Apoi, când le-am împărtășit, am văzut că juniori sau seniori din marketing săreau pași importanți. Și am realizat că a face o prezentare este în primul rând ceva subiectiv. Ori îți place și ai răbdare, ori nu.
În orice caz, uită de Power Point! Nu mai este de actualitate și nu mai poți impresiona cu el decât dacă ești un webdesigner de succes care și-a început cariera în anii ’80. Dacă ai mâncat ppt pe pâine dimineața, prânz și seara, iar acum ar putea ai putea să faci acest lucru din amuzament. Astăzi lucrăm preponderent în Canva și folosim o mulțime de icon-uri și vectori din site-urile de stock.
Dacă te încurajez să faci singur o prezentare? DA, îți va fi necesar în primul rând pentru a înțelege mai bine compania în care lucrezi, sau produsul tău.
Dacă totuși nu îți iese orice ai face, scrie-ne la office@evvmarketing.ro și te vei alege cu o prezentare care va avea impact.
Este prezentarea old-school?
Who cares?! Really! Nici nu știu dacă este sau nu. Dar atâta vreme cât are randament, nici nu mai contează unde o încadrăm. Nici cărțile de vizită nu mai sunt la modă, dar ce bine mi-ar fi prins să le am la mine când eram cazat la un boutique hotel în Mamaia.
Și acum, spor la treabă! Sunt sigur că veți face o treabă super bună.
George Grigorescu
One Comment