fbpx

Un subiect foarte interesant care privește intelegenta artificiala a pătruns și în România, în mediul public, prin newsletter-ul celor de la DOR (Decât o Revistă). Este vorba despre platforma Midjourney, ai cărei constructori vin cu un background cel puțin impresionant. Amintesc aici la Executives David Holz (Previously: Researcher at NASA) și Advisors Jim Keller (Lead Silicon at Apple, AMD, Tesla).

Prin urmare nu este ceva superficial, ci următorul pas în ceea ce credeam că va ramane blocat pentru viitor: creația. Interesant este faptul că atunci când te obișnuiești să lucrezi cu #AI (Artificial Intelligence) prin intermediul Midjourney, începi să înțelegi cât de complicat poate fi ceea ce uneori ne place să spunem că este simplu. Iar aici mă refer la limbajul folosit și nivelul cât mai detaliat al informațiilor oferite.

Voi folosi pe tot parcursul articolului hashtag în fața AI, pentru a înlătura confuziile care pot apărea în limba română.

Ce este Midjourney?

Platforma Midjourney s-a lansat pe 12 Iulie 2022 și se autointitulează un laborator independent de cercetare care produce un program proprietar de inteligență artificială, și care se ocupă cu crearea imaginilor din descrieri textuale. Iar la baza sa stă un sistem de învățare automată. Midjourney folosește un model de afaceri freemium* și rulează momentan în versiune beta, prin intermediul unui bot din Discord.

* Freemium reprezintă o strategie de prețuri prin care un serviciu de bază este furnizat gratuit, dar pentru funcții și servicii suplimentare se plătește. Practic, termenul freemium este o compunere a cuvintelor “free” și “premium”.

Cum funcționează?

Practic, platforma este la dispoziția oricărui utilizator care își face un cont pe www.midjourney.com. Ulterior, dacă achiziționezi un abonament de 10$ poți trece la crearea propriilor imagini. Altfel, poți fi doar vizitator în canalele de creașie ale altor persoane/ artiști.

Pasul următor este un cont pe Discord. Se intră pe serverul Midjourney și scrii un prompt în limba engleză în care pui ceea ce ai vrea ca Midjourney să creeze pentru tine. În mod sublim, promptul este chiar esența platformei: /imagine.

Cu cât mai detaliată este descrierea ta, cu atât rezultatele sunt mai apropiate de ceea ce îți dorești. Totuși, nu există o garanție ca inteligența artificială să genereze exact ce ai vrut tu să-i spui, ceea ce, dacă mă întrebi pe mine, face parte din ceea ce atrage the most la Midjourney: elementul surpriză în creație.

În primă instanță, Midjourney generează patru variante de vizual. În baza acestora poți genera mai multe imagini pe fiecare subiect în parte, adică în direcțiile generate deja, sau poți salva o imagine finală.

Poți face acest lucru astfel: după producerea celor patru imagini, dedesubt vei avea două rânduri de căsuțe denumite U și V, cu variantele de la 1 până la 4. U vine de la upscale, ceea ce îți va determina o imagine finală pentru a o putea salva. V vine de la variație pe temă, adică îți va oferi alte patru variante de imagine pe tema selectată.

Iată cum arată o imagine generată din descrierea “Volodymyr Zelenskyy President of Ukraine, futuristic war scene, cinematic, realistic, 8k”.

Practic, din descrierea pe care am făcut-o, #AI s-a bazat mai mult pe partea din urmă. Astfel, s-a axat preponderent pe informația de război futuristic suprapus peste Ucraina, într-un mod cinematografic. Întreaga informație este culeasă aproape instantaneu din motoarele de căutare cu referire la președintele Zelenskyy și Ucraina.

Atenție, însă! #AI nu generează aceleași imagini de două ori. Dacă vei scrie o nouă comandă cu aceeași descriere “Volodymyr Zelenskyy President of Ukraine, futuristic war scene, cinematic, realistic, 8k”, rezultatele vor fi cu totul altele.

Iată un alt exemplu, o reinterpretare logo-ului nostru prin descrierea “artistic white tree with golden crown on top of it, HD, hyper-realistic, hope idea”.

Arta-inteligenta-artificiala

Poți folosi în business Midjourney?

Da și nu, iar răspunsul depinde de industria în care activezi și mai ales de creativitatea celui care îl folosește. Pentru generarea imaginilor nu îți trebuie nici un pic de experiență în design. Și e fun. Dar pentru finisarea lor, ai nevoie de niște cunoștințe cel puțin basic.

Sunt mulți artiști care se folosesc de alte programe pentru a perfecționa imaginile din Midjouney. Iar asta pentru că inteligența artificială încă nu poate echilibra chipuri, ochi, picioare, forme exacte. Dar se pricepe de minune la chestii futuriste.

Așadar, dacă ești o companie de jocuri, atunci aici este universul tău. Pentru că totul se întâmplă într-un imaginarium complet și incredibil de rapid.

Apreciat sau stigmatizat?

Sunt două subiecte actuale foarte tegiversate în SUA, de acolo de unde a pornit Midjourney:

În primul caz, cel de copyright, sunt procese pe rol din cauza faptului că poți genera vizualuri în baza unor fotografii încarcate în prealabil în prompt. Botul va oferi astfel o perspectivă diferită a ideii, folosindu-se de caracteristicile originale ale imaginii. Iar de aici dilema dreptului de autor.

inteligenta-artificiala midjourney

Al doilea subiect este ca și rezolvat. Ideea înlocuirii artiștilor de către #AI este dusă în extrem. Este ca și cum am vorbi despre înlocuirea unui om de housekeeping cu un aspirator automat. Știi tu, din acela care se rotește singur prin cameră și stau pisicile cocoțate pe el pentru video-uri pe Instagram.

Concluzii

Inteligenta artificială este cu siguranță o provocare și un pas important în evoluția societății noastre. Este probabil ca aceste tehnologii, cărora li se oferă din ce în ce mai multă libertate de creație în baza unor date prestabilite, să aibă în viitorul apropiat un succes nemaivăzut. Iar asta în industrii precum medicina, arhitectura, industria automobilelor și cine mai știe pe unde.

În ceea ce privește zona de creativitate, un graphic designer sau un artist nu va putea fi înlocuit prea curând de către #AI. Iar asta pentru că #AI socotește totul strict tehnic. Momentan, nu are însușirea de a simți și înțelege emoțiile care conduc către o operă de artă. În acest moment, #AI poate fi considerat cel mult un asistent cu perfecțiunile și imperfecțiunile sale, care poate îmbunătăți aspecte precise.   

Dacă vei reuși să te desprinzi de aceste aspecte, atunci Midjourney este un trend actual care vine cu perspectivele sale. Iar posibilitățile de a construi cu ajutorul unui bot sunt multiple. Compania în sine se dezvoltă constant și continuu, astfel încât este greu de spus că există cineva care să stăpânească perfect tehnica #AI. La fel ca și în cazul Photoshop.

Leave a Reply