Crearea unei prezentări de firma sau a unui booklet de companie poate părea la prima vedere un proces simplu, dar în realitate, implică o serie de provocări și dificultăți pe care mulți le subestimează.
Am auzit de curând pe un sportiv care nu știa cum să facă rost de sponsorizări pentru maratoane în afara țării, unde participarea se dovedește costisitoare. Atunci am înțeles că o prezentare este nu numai despre firme, cât și despre brandul personal. Iar structura este aceeași: bazată pe a comunica cât mai clar cine ești, ce faci și ce poți să aduci bine în lumea asta.
Dar iată că ne îndepărtăm de la subiect, așa că este mai bine să intrăm abrupt în cele mai comune dificultăți pe care le întâmpină oamenii în acest proces de comunicare. Nu de alta, dar cu timpul suntem cu toții la limită.
1. Lipsa unei structuri clare
Unul dintre primele obstacole este lipsa unei structuri clare. Fără o schemă bine definită, prezentările pot deveni dezorganizate, confuze și greu de urmărit. O structură solidă este esențială pentru a ghida clientul prin informațiile prezentate într-un mod logic și coerent.
2. Comunicarea eficientă a mesajului
Formularea unui mesaj clar și concis este esențială. Prezentările supraîncărcate cu text sau informații irelevante pot pierde interesul audienței. Este important să exprimi mesajul principal într-un mod care să capteze și să mențină atenția cititorului. De multe ori, firmele își doresc să iasă în evidență mai mult decât est enecesar, cam cum făceam cu toții prin anii ’90 când ne treceam în CV inclusiv piesele de teatru la care am fost (asta este o glumă, dar ai înțeles tu!).
3. Integrarea elementelor vizuale într-o prezentare firma
Adăugarea și armonizarea elementelor vizuale cu textul reprezintă o altă provocare. Imaginile, graficele și alte elemente vizuale trebuie să completeze și să susțină mesajul, nu să-l copleșească sau să distragă atenția. De cele mai multe ori, cititorul își pierde atenția cam la trei sferturi de la începutul prezentării. De aceea, acolo trebuie să intervii pe partea vizuală foarte bine.
4. Utilizarea tehnologiei potrivite
Alegerea și utilizarea corectă a aplicațiilor și instrumentelor de design este esențială. Mulți se bazează pe PowerPoint, dar pentru o prezentare cu adevărat profesionistă, platforme precum Canva sau utilizarea de vectori și icon-uri din site-uri de stock sunt mult mai eficiente și actuale. Pentru că prezentarea ta trebuie să fie o poveste de la cap și până la coadă. Dacă tu crezi în prezentarea ta, atunci vor crede și clienții tăi.

CONCLUZII ȘI … CONCLUZII
Dacă simți că toate lucrurile astea depășesc sfera ta de activitate, atunci asigură-te că apelezi la oameni cu experiență în domeniu. Te sperie faptul că vei avea costuri? Și eu am trecut prin asta, dar viața mi-a dat un indiciu, așa că la un moment dat am spus așa pe Facebook:
“Eu știu sigur-sigur ce se va întâmpla cu potențialii mei clienți la prezentări business care mi-au spus că de banii ăia și-o fac singuri. Pentru că și eu am vrut să-mi repar singur hidroforul.”
Și așa este. Vrei să știi cât te costă să faci o prezentare business cu noi? Scrie-ne un email la office@evvmarketing.ro sau prin formular AICI. Vei economisi timp și mai ales energie. Iar restul știi tu mai bine!